Tijdlijn
Nee, ik heb niet mijn hele leven geschreven, maar het scheelt niet veel. Hieronder vind je de lijn van mijn leven.De ontdekking van het lezen. Wat een openbaring ! Ik kon al een tijdje lezen, maar op een zaterdag in de woonkamer ontdek ik dat ik kan lezen zonder de woorden luidop uit te spreken. Cool ! De hele tekst spurt zonder geluid zomaar door mijn hoofd. Vanaf dat ogenblik ben ik geen dag zonder boek.
Fantastische verhalen ? Ben ik gek op. Star Trek bestaat ook al, maar ik ben speciaal dol op een TV-reeks die Avonturen Onder Zee heet. Daarin speelt een superduikboot de hoofdrol. Na één van de afleveringen zette ik me met een schrift aan tafel en begin te schrijven. Het wordt mijn eerste verhaal. Eerlijk : 't is behoorlijk waardeloos, maar ik ben gebeten door het schrijversvirus. Sindsdien leg ik de pen nog maar zelden neer. De verhalen worden in de daarop volgende jaren langer en beter, maar voor een uitgever lang niet goed genoeg.
In dit jaar word ik een onvoorwaardelijk fan van science fiction. Het boek 2001, Een Ruimte Odyssee van Arthur Clarke veegt me helemaal van de kaart. SF is en blijft één van de interessantste literaire genres. Dixit Ray Bradbury : science fiction is de enige realistische vorm van literatuur, want het is het enige genre dat rekening houdt met verandering. Daar zit iets in.
De koffers gepakt, het vliegtuig op en een jaar naar de Verenigde Staten. Meer dan elf maanden woon ik in het plaatsje Madison in de staat Indiana en loop ik er school. Het stadje en zijn wijde omgeving vormen later de achtergrond voor eersteling 'Shakura".
Een eerste verhaal verschijnt...min of meer. In het radioprogramma Crime Time van het Omroep Brabant (nu Radio 2) worden tussen de muziek door spannende misdaadverhalen gelezen. Als ik een kort verhaal instuur komt het meteen aan de beurt. Inclusief interview met de schrijver.
Een zijsprongetje ! Ik amuseer me wat met Engelstalig fanzine werk, dat in Amerikaanse fanzines verschijnt. Dat betekent dat ik een aantal verhalen schrijf in werelden die door andere mensen zijn gecreëerd. Meestal gaat het over eigen verhalen rond personages uit films of TV-reeksen. Wettelijk gezien kun je die nergens kwijt door het copyright, en dus kun je ze alleen als fanzine laten lezen door andere liefhebbers. Zo schreef ik twee verhalen in het universum van ‘Blake’s 7’ (titels : ‘Legend’ (legende) en ‘The once and future Queen’ (koningin voor altijd)) en een heuse Star Trek roman : ‘The Asgard Incident’ (zie cover hiernaast). Op het net vind je nog steeds verwijzingen naar alle drie deze verhalen. Aan ‘The Asgard Incident’ is nog een aardige anekdote verbonden : In het verhaal beschrijf ik (zogenaamd vanuit de 22ste eeuw) de val van de Berlijnse muur. De beschrijving komt treffend overeen met wat er werkelijk gebeurde. Alleen schrijf ik dat verhaal in 1988, een jaar voordat de muur inderdaad viel...
Cover 'The Asgard Incident': Thanks to Jim and Melody Rondeau from Buffalo Chip Press!
De Vlaamse Filmpjes bestaan al sinds 1929. Met een idee voor een avonturenverhaal in mijn hoofd besluit ik het eens te proberen. Meteen raak. Een spannend spionageverhaal, De Kapers Van Cape Wrath, verschijnt op 15 maart. In de volgende jaren volgen er nog zes, waarvan twee in een dubbel nummer. Eind 2004 verschijnt Duizend Kraanvogels, waarmee ik een eervolle vermelding krijg op de John Flandersprijs.
Warempel een boek ! Uitgeverij Clavis leest en aanvaardt een manuscript waaraan ik al enkele jaren werk. Shakura verschijnt in oktober. Nauwelijks acht maanden na Shakura ligt De Erfenis van Oom Blaaskaak in de winkels, een razendspannend avonturenverhaal. Shakura staat op de short list van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.
In het voorjaar 2005 verschijnt Het Lazarusplan, een flitsende science ficiton thriller (nogmaals een KJV-nominatie). En in oktober komt daar nog "Dromen van de maan" bij, een historisch verhaal met een fantastisch randje voor iets oudere lezers.
Er verschijnt een AVI-9 boek (Vriend of Vijand) en sinds lang nog eens een Vlaams Filmpje !
Een nieuwe uitgeverij, een nieuw boek : Kinderen van de Ring is deel één van wat misschien een reeks van science fictionverhalen zal worden.
Met De Draken van Atlantis gaat het fantasygenre voor de bijl. Deze keer bij uitgeverij Kramat.
Mijn eerste boek bij een Nederlandse uitgeverij : Uitgeverij Macc.Gebroken hemel is een YA urban fantasy.
Er verschijnt kort werk van mij op webzines.
In oktober 2019 verschijnt het volgende Junior Monsterboek, waarin mijn verhaal "Wraak komt uit de zee"
Eind 2019 verschijnt een kortverhaal in Verhalen Vertellers II.
In 2020 verschijnt bij uitgeverij Macc een klimaatgerelateerde bundel, waarin mijn verhaal Tegengif zal staan
Een roman gebaseerd op mijn kortverhaal Monsterteam uit een vorig JMB staat in de steigers.
Bovendien werk ik aan een space opera voor een volwassen publiek
En schrijf ook De Draken Van Atlatnis nog niet af...