Vragen
Er is natuurlijk altijd de cover, maar het klopt : in vijf van de zes boeken staan verder geen tekeningen. De meeste van mijn boeken zijn nu eenmaal gericht op de leeftijden 10 en ouder. Vriend of Vijand is geschikt voor lezers vanaf 8 jaar en heeft wèl illustraties. Ook in de laatste twee Vlaamse Filmpjes vind je er.
Vroeger verslond ik drie tot vijf boeken per week, maar dezer dagen lees ik véél te weinig. Dat komt gewoon door tijdsgebrek. De weinige vrije tijd die ik heb besteed ik grotendeels aan schrijven. Als ik de laatste jaren iets lees, dan is dat dikwijls non-fictie. Soms omdat ik mijn verhalen moet researchen, soms omdat ik mij voor het onderwerp interesseer en meestal allebei. Verder probeer ik wat klassiekers te lezen en ben ik al jaren een liefhebber van science fiction.
Weinig. Maar meestal zijn er wel ervaringen uit mijn leven in de verhalen verwerkt. Dat is zo bij Shakura en De Erfenis van Oom Blaaskaak, maar ook in enkele van mijn Vlaamse Filmpjes. Met andere woorden : sommige achtergronden, plaatsen en herinneringen zijn echt. Zo is de plaats waar Shakura zich afspeelt niet verzonnen en grote stukken van Oom Blaaskaak spelen zich af op plaatsen waar ik als kind speelde. Het jaar 1976 is niet toevallig gekozen, want stukken in Oom Blaaskaaks dagboek zijn geschreven vanuit mijn herinnering aan dat jaar.
In Dromen van de Maan is een groot deel van het eerste hoofdstuk helemaal echt gebeurd.
In mijn tuin staat een ideeënboom. Dat geloof je dus niet, hé ? Dacht ik al. Nochtans, 't is het maar een beetje gelogen. Mijn ideeënboom is de wereld en de ideeën kun je overal uit de lucht plukken. Soms krijg je een idee omdat iemand iets tegen je zegt. Een andere keer lees je iets in de krant of een tijdschrift. Dan weer zie je iets langs de weg dat mijn verbeelding aan het werk zet. Er hangen veel meer ideeën in mijn boom dan er ooit verhalen kunnen komen. Natuurlijk is elk idee alleen maar een beginpunt. In het gepubliceerde verhaal is dat idee soms onherkenbaar, omdat er intussen maanden of zelfs jaren verstreken zijn, omdat ik over alles veel en lang heb nagedacht én omdat er weer andere ideeën op in werken.
Misschien is het wel een virus. Of een (gelukkig goedaardige) verslaving. 't Is van moeten, dat schrijven. Er zitten zoveel ideeën en verhalen in mijn hoofd dat ze nodig op papier moeten. Schrijven bestaat uit veel meer dan alleen maar woordjes intikken. In de eerste plaats vormt het verhaal zich langzaam onder mijn ordeloze hersenpan. Daar beleef ik dan de gekste avonturen. Pas daarna begin ik het verhaal uit te schrijven. Dat is een maandenlange tocht door de bladzijden, en tijdens die tocht volg ik meestal niet de weg die ik vooraf had uitgestippeld. Want zolang het verhaal niet naar de zetter is, blijft het leven en verandert het !
Hobby’s niet echt, wel interesses. Voor andere hobby’s rest er eenvoudig geen tijd. Ik heb een drukke job bij Mazda Logistics Europe en een gezin dat natuurlijk ook graag wat van mijn aandacht heeft. Een paar keer per week ga ik joggen en voor de rest is het schrijven geblazen. En soms lezen. Mijn interesses gaan uit naar geschiedenis, sterrenkunde, ruimtevaart en het milieu.
Ideeën bij de vleet, tijd om ze uit te werken net iets minder. Eerste op de lijst staat deel twee van Kinderen van de Ring. En schrijf het Lazarusplan nog niet af : ook hierop is een vervolg in wording. Daarnaast vechten twee uiteenlopende fantasieverhalen om mijn aandacht en tenslotte staat er een stevig historisch verhaal op stapel. Werk genoeg voor enkele jaren.
Vanaf 2011 plan ik gesubsidieerde lezingen. Aanvragen kunnen gedaan worden via de website van Stichting Lezen.